divendres, 2 de juliol del 2010

Amadís de Gaula

Mantenint la meva croada personal per la desburrificació del personal, avui tenim la presentació del primer "best seller" (exceptuant la Bíblia) d'Occident l'"Amadís de Gaula" que va recopilar en Garci Rodríguez de Montalvo. De què va?, doncs un rei es troba un altre rei en un bosc, després de matar dos cavallers i un lleó. El rei A es trusca la filla del rei B i en neix l'Amadís, que tindrà dos germans més (al cap dels anys, és clar). Un es cria amb el rei d'Escòcia i l'altre amb un místic i el primer s'enamora d'una princesa i l'altre d'una reina que volen casar amb l'emperador de Roma , però aquest acaba casant-se amb la reina de Sardenya, mentre tots plegats alliberen Londres dels malvats i salven reis i reines i es barallen i reconcilien entre ells diverses vegades i etc... fins el "happy end", on tothom es casa amb qui pot i tira milles (que la qüestió és pillar catxo).
Total, que un capellà i un barber ho van fer molt millor que jo fa 500 anys:
"Parece cosa de misterio ésta; porque, según he oído decir, este libro fue el primero de caballerías que se imprimió en España, y todos los demás han tomado principio y origen déste; y así, como a dogmatizador de una secta tan mala, le debemos, sin excusa alguna, condenar al fuego.
No, señor- dijo el barbero-; que también he oído decir que es el mejor de todos los libros que de este género se han compuesto; y así, como único en su arte, se debe perdonar"
El Quijote, llibre I, capítol IV de Miguel de Cervantes (soldat, escriptor i lladre, un Millet renaixentista).
Ah, i recordeu que recomanar llibres és una extravagància com qualsevol altra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada