dilluns, 30 d’agost del 2010

Remarque, Hassel, Hasek

Erick Maria Remarque va escriure el 1929 "Sin novedad en el frente", sobre els horrors de la I Guerra Mundial. Sven Hassel va començar la seva saga sobre la II Guerra Mundial als anys cinquanta. Els horrors són els mateixos, els protagonistes gairebé formen grups idèntics. El seu destí és el mateix (no és un spoiler si us dic que molts no arribaran a vells). Literàriament, és millor Remarque que no pas Hassel, si bé aquest és més dinàmic en les situacions de combat. Estic dient que Hassel va copiar Remarque?, no, segurament li va servir d'inspiració. El que és interessant és que cadascú parla de les seves experiències bèl·liques i de les seves tragèdies, arribant a les mateixes conclusions. Si algú es fa militar després de llegir aquests autors, és que no ha entès res.
Si us vingués de gust una cosa sobre el mateix tema, però més divertida, proveu amb "Les aventures del bon soldat Svejk" i veureu com el compliment estricte de les ordres pot provocar el caos més absolut. Una pega, és una obra inacabada, que en Jaroslav Hasek va decidir traspassar abans de posar el punt final.
Ah, i recordeu que la Mercè s'acosta.

2 comentaris:

  1. Pregunta: "va decidir traspassar" vol dir que es va suicidar?

    Com a complement cinematogràfic al tema proposo el díptic d'Eastwood Flags of our fathers i Letters from Iwo Jima.

    Recordo també una novel·leta juvenil, Adéu, company d'autor rus que ara no recordo.

    Salutacions.

    ResponElimina
  2. No, simplement es va morir en un moment poc oportú, abans d'acabar la novel·la. Les pelis les tinc i són extraordinàries, potser "Letters from Iwo Jima" sigui més interessant perquè ens mostra el punt de vista japonès.

    ResponElimina