Diada de festa a Barcelona. Passeig pel Gòtic. Més gent que carrer. Opció: carrer Daguers, cap a l'església de Sant Just i Pastor. Temple gòtic primerenc, elegant, discret. Fins aquí, normal. Però Quaranta-i-pic-Man us fa cinc cèntims de la petita història del lloc:
- Barcino (amb els romans i tal): indicis de que en aquest lloc hi havia un temple dedicat al culte de Mitra.
- Barcino (seguien els romans): el 391 d.C., l'Emperador Constantí cristianitza l'imperi i prohibeix tots els cultes "pagans". Esdevé la primera església de Barcelona.
- Barcelona, any 718: els musulmans són a les portes. Es porten a lloc segur la imatge de la Moreneta, que va a parar a Montserrat (que no és conya, que estava aquí). L'església es converteix en mesquita.
- Barcelona, any 801: els francs reconquereixen la ciutat i Lluís el Pietós construeix un temple on hi havia la mesquita, passant a ser la catedral.
- Mateix lloc, segle XVI: es construeix l'edifici actual.
És a dir, 2000 anys de culte, tres déus diferents, un mateix lloc. Doncs això, reciclant (per no parlar de que els sants Just i Pastor no són més que una imatge cristianitzada de Càstor i Pòl·lux, els bessons que formen la constel·lació de Gèmini).
Ah, i recordeu que la història sagrada és hòstia.
A tot arreu passa això, i també a totes les époques. Quan visitis la mesquita d'El-Jem (Tuníssia, més que recomenable) t'adonaràs que les columnes són totes bizantines i romanes, dels temples que havien abans. Els bizantins, per a construir la seva catedral, havien també aprofitat columnes dels temples a Mercuri i Juno.
ResponEliminaL'Esglèsia és immutable, però les esglèsies es transformen ...